Ex-coach van Aagje Vanwalleghem mishandelde jonge turnsters: "Issue tot op heden ook in België aanwezig"

Ex-coach van Aagje Vanwalleghem mishandelde jonge turnsters: "Issue tot op heden ook in België aanwezig"
Foto: © photonews

Onthutsend nieuws aangaande misbruik in de sport. Een ex-coach van Aagje Vanwalleghem, de Nederlander Gerrit Beltman, geeft toe jonge turnsters te hebben mishandeld en vernederd. Vanwalleghem heeft ook al gereageerd op dit onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt.

Beltman deed zijn bekentenis over het fysiek en geestelijk mishandelen van turnsters op training in het Noordhollands Dagblad. In de jaren 2000 coachte hij ook voormalig Belgische topturnster Aagje Vanwalleghem. Zij reageerde op Instagram.

"Naar aanleiding van de recent verschenen artikels betreffende het zeer actuele topic mental en physical abuse bij gymnasten, kan ik niet anders dan ingaan op dit issue dat helaas tot op heden ook hier in België aanwezig is binnen de gymnastiek", schrijft Vanwalleghem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Naar aanleiding van de recent verschenen artikels op Sporza betreffende het zeer actuele topic mental en physical abuse bij gymnasten overheen de wereld kan ik niet anders dan ingaan op dit issue dat sinds de start van mijn topsortcarrière in 2000 tot helaas op heden ook hier in België aanwezig is binnen de gymnastiek. Ik heb in de turnwereld heel wat contacten die me vragen aan de alarmbel te trekken en voel me als een van de pioniers in de Belgische gymnastiek dan ook verantwoordelijk om op deze vraag in te gaan. Dit deed ik dan ook afgelopen weken. Getuigen deed ik reeds uitvoerig in het boek dat ik schreef in 2016, niet toevallig "Veerkracht" genaamd. Ik heb me, samen met het BOIC geëngageerd om dit topic op een constructieve manier te bespreken en met verschillende partijen aan tafel te gaan zitten, die in de hoedanigheid zijn hierin verbetering te brengen zodat de bestaande en volgende generatie gymnasten met plezier gymnastiek kunnen beoefenen, zonder schrik te moeten hebben om te spreken, hun emoties, twijfels en angsten te uiten, zonder het gevoel te hebben dat ouders in onwetendheid worden gehouden en al helemaal zonder het gevoel dat hun zelfvertrouwen en zelfwaarde wordt geschaad met vaak ernstige gevolgen in het leven na topsport. Als pionier in het Belgische turnen pleit ik voor een turnwereld waarin een gymnast zijn of haar talenten op een verantwoorde manier kan ontplooien, met plezier om zijn of haar sport te beoefenen en waarbij het mogelijk moet zijn om aan de hand van een open communicatie met de volledige entourage van de gymnast te bekijken welke de beste opties zijn om het leven van een gymnast acceptabel te maken zodat elke gymnast kan blijven doen waar hij zo van houdt, gewoon... turnen. Mental en physical abuse in eender welke sport kan niet.

Een bericht gedeeld door Aagje Vanwalleghem (@aagjevanwalleghem) op

"Als pionier in het Belgische turnen pleit ik voor een turnwereld waarin een gymnast zijn of haar talenten op een verantwoorde manier kan ontplooien. Mental en physical abuse in eender welke sport kan niet", stelt Vanwalleghem duidelijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws